אם גם אתם נתקלתם בדו"ח הכיבוי שלכם בדרישה להכין תיק שטח ולהגישו לאישור רשות הכבאות ע"פ הוראת נציב 503 אתם חייבים להמשיך ולקרוא את ההמשך כי אין ספק שזו דרישה לא מוכרת וכדי שנשפוך מעט אור והסברים על מה בכלל רוצים מכם.
ראשית, מי נדרש בכלל להכין ולהגיש תיק שטח?
האמת שתיק שטח הוא דרישה חדשה יחסית של רשות הכבאות. יש שתי דרכים לקבל את הדרישה להכנת תיק שטח. הראשונה, דרך ביקורת רישוי עסקים, בעת הפקת הדו"ח למקום הקיים, יצוין כי על בעל העסק להגיש לרשות הכבאות תיק שטח ע"פ הוראת נציב 503.הדרך השנייה היא בעת קבלת טופס אין התנגדות להיתר בנייה כאשר מדובר בהוצאת היתר בניה חדש. גם באין התנגדות יצוין שעל היזם להגיש תיק שטח כחלק מהדרישות והאישורים לטופס 4.
אז אם אתם בעלי עסקים, יזמים או מפקחים ואתם רוצים לדעת מה עליכם לעשות, חשוב שנרחיב על רגל אחת מהו בכלל תיק שטח ומה הוא כולל. אז תיק שטח הוא אוגדן מודפס נייד שאמור להכיל את כל המידע הרלוונטי על מערכות החירום והכיבוי של המבנה לשעת שריפה. לאחר שכיבוי אש מאשרים את התיק, הוא יושב אצלהם במערכת ובתחנה הרלוונטית וניתן להשתמש בו בשטח בעת האירוע כדי לתפעל אותו טוב יותר.
בתיק השטח יהיה תיאור מפורט של מערכות החירום והמיקומים הרלוונטיים לשעת חירום, בין היתר יצוינו מיקום הגנרטור, לוח חשמל חירום, חדרי משאבות, מאגרי הגז של המבנה וארונות חשמל ראשיים ומשניים. כאשר נבחר איש ביצוע לתיק השטח, נשקול קודם כל את נסיונו באותו מרחב בארץ. יש תחנות מסוימות ששמות דגש על נושאים שונים בתיק ולכל מרחב יש את הדגשים שלו, ולכן חשוב שלמבצע התיק תהיה היכרות עם המרחב שבו נמצא המבנה. שנית, יש לתאם סיור עם בעל המקצוע אשר מכין את התיק בנכס. במהלך הסיור ילמד איש המקצוע את המערכות השונות ויצלם אותן ע"מ להוסיף את התיאורים לתיק עצמו. דגש חשוב מאוד טרם הגעת איש השטח לסיור.
יש לוודא כי כלל האביזרים הנדרשים בתוכניות הבטיחות של המבנה, מסומנים , תקינים וקיימים בשטח. עדיף לעכב בשבוע את הצילום והסיור מאשר לבצע את הסיור כאשר חלק נכבד מהאלמנטים לא קיימים. דוגמאות נפוצות לחוסרים שמשפיעים על אישור התיק הן אי סימון רחבת כיבוי האש של המבנה, אי שילוט של ברזי כיבוי ודחיסה, אי שילוט של חדרי מדרגות מוגנים וכ"ו. אצלנו בחברת פתרונות הנדסה ובטיחות, נשלח אליכם שאלון תיק שטח ע"מ ללמוד את התכונות העיקריות של המבנה טרם ההגעה לשטח ובכך נחסוך זמן יקר בסיור וכמובן שלא נפספס נקודות חשובות לתיק השטח. מוזמנים ליצור קשר עוד היום ולשאול שאלות בנוגע לתיק השטח שלכם, אנחנו נשמח להעניק לכם שירות כמו לעוד מאות לקוחות מרוצים.
אז אחרי שסיכמנו עם בעל המקצוע על העבודה, המחיר וווידאנו כי כלל האלמנטים נמצאים בשטח, מגיע יום הסיור, כמובן שמפקח הבנייה או בעל העסק יהיו מאורים יותר מאשר אדם המגיע פעם ראשונה לנכס לסיור ולכן ההמלצה הכי טובה שלנו היא לפנות למפקח/מנהל הפרויקט בין שעתיים לשלוש שעות נקיות לטובת ביצוע הסיור והסיכום של הפרטים החיוניים. לאחר למידת כלל המערכות, כדאי לשבת ולעבור על הנושאים הבאים ע"מ לוודא עם מכין התיק שהוא קלט את כל מה שחשוב, בין הנושאים העיקריים עליהם חשוב להתעכב: מיקום פאנל הכבאים הראשי והמשני אם קיים, מיקום ברזי הסניקה והשריפה החיצוניים ומיקום גמל המים, צורת ההזנות למערכות הכיבוי ( מהעירוני או ממאגר), כניסות ויציאות מהמבנה, חדרי מדרגות מוגנים, חניון תת קרקעי במידה ויש על כלל המתקנים והחדרים הטכניים הנמצאים בו.
ארונות החשמל הראשיים, מיקומם והמערכת כיבוי המגנה עליהם. חשוב לוודא שמכין התיק לוקח תמונות פנורמיות ומצלם כמה שיותר, תמיד עדיף שיהיה יותר מאשר פחות שמדובר על אלמנטים של כיבוי אש אשר אמורים להציל חיים במקרי שריפה. לאחר שמכין התיק סיים את הסיור וסיכמתם ביחד את הפרטים החשובים, קובעים תאריך יעד להגשת התיקים, יש אפשרות להכניס את מכין התיק להיות איש קשר בתיק הכיבוי , אבל ניתן גם להגיש בעצמנו אל רשות הכבאות דרך המייל, לכתובת tservice@102.co.il ולקבל את האישור מהם על הגשת התיק.
חשוב מאוד לבדוק את התיק בטרם הגשתו, ישנו מסמך מחייב לכל תיק שטח הנקרא הצהרת בעל הנכס, כיבוי אש רוצים שבעל הנכס יתחייב בעצמו לנכונות הפרטים , מכיוון שהוא האחראי למערכות החירום מבחינתם ואם משהו משתנה באחת מהמערכות עליו להודיע להם ולהתאים את התיק שטח, זוהי אחריותו, ולכן, תבדקו טוב את התיק, תעירו למכין התיק במידה ויש פרטים שאינם נכונים, כל פרט חשוב שמדובר בהצלת חיים ולכן הקפידו על בדיקה רצינית של התיק. לאחר תיקון ההערות וקבלת האישור אתם יכולים לנשום לרווחה, עברתם את המשוכה הזו, ששמה תיק שטח.
אצלנו בפתרונות הנדסה ובטיחות בע"מ נשמח לסייע לכם בהכנת התיק ובליווי אישי ומקצועי לאורך כל הדרך, השאירו פרטים באתר ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם!