מהו תפקידו של מהנדס תנועה בתכנון עירוני? איך מתכננים את פריסת מערך מקומות החנייה לבניין מגורים? ומה בנוגע לאמצעי השילוט?
מהנדס תנועה הוא איש מקצוע שמלווה קבלנים ויזמים בשלבים שונים של פרויקטים בענף הבנייה. ברוב המקרים, מעורבותו של היועץ נדרשת עבור בניית בנייני מגורים. מלבד בניינים חדשים, יזמים או קבלנים גם צריכים לערב את היועץ בפרויקטים של התחדשות עירונית, תמ"א 38 או כל סוג אחר של שיפוץ יסודי שכולל גם את החלק החיצוני של המבנה.
המעורבות שלו חיונית בגלל שהוא אמור להיות בין בעלי המקצוע שחתומים על טופס 4. ללא חתימה של היועץ על טופס 4, הקבלן או היזם לא יכולים לקבל אישור אכלוס ולמסור את המפתחות לדיירים. אבל מעבר לכך, המעורבות של היועץ חשובה עבור הקבלן או היזם גם כי יש לה השפעה על האופן שבו הפרויקט יתקדם.
סעיף תנועה וסעיף חניה
מבחינה בירוקרטית, החתימה של מהנדס תנועה במסגרת טופס 4 היא על סעיף תנועה ועל סעיף חניה. כפי שאפשר להבין, אלו הסעיפים שקובעים שיש בבניין מקומות חניה ראויים ושניתן להגיע אליו גם בתנועה של כלי רכב. מלבד כלי רכב פרטיים, הסעיף מתייחס לנושא של גישה לבניין עבור כוחות הצלה – כמו למשל כוחות כיבוי במקרה של דליקה, שריפה או התלקחות.
החוק מחייב את החתימה של היועץ על גבי טופס 4, על מנת שהגורם המפקח יידע שהמבנה מוכן לאכלוס. עם זאת, עצם קבלת האישור לא מעידה על כך שהפרויקט יסתיים. גם אחרי שהיועץ חתם והקבלן או היזם קיבלו טופס 4 ומסרו את המפתח לדיירים, יכול להיות שיהיה צורך לבצע עוד עבודות גימור.
התפקיד של מהנדס תנועה בבניין מגורים
מהנדס התנועה יכול וצריך להיות מעורב בכל סוג של פרויקט בענף הבנייה. עם זאת, יש הבדל משמעותי בין התפקיד שאותו הוא ממלא בבית פרטי – לבין התפקיד שלו בבניין מגורים משותף. בגלל שפרויקט בנייה של בניין מגורים משותף הוא ממילא מסובך יותר, זה קריטי ללוות אותו עם יועץ צמוד.
בבניין מגורים משותף, תפקידו כיועץ חיצוני הוא לתכנן מקומות חנייה לדיירים רבים. נכון שמי שמבצע את העבודה בסוף זה הקבלן ומי שאחראי על התוצאה הוא היזם, אבל סביר להניח שאין להם את הידע הנדרש על מנת לתכנן לבד כזו כמות גדולה של מקומות חנייה. למזלם, אפשר לערב את היועץ כבר בשלבים המוקדמים של הפרויקט ולפני שמתחייבים למשהו מסוים מול הדיירים.
האחריות של המהנדס על שילוט מתאים
הדברים הקטנים עושים הבדל גדול בפרויקטים בענף הבנייה. בנוסף, הרבה דברים שנראים שוליים זוכים ליחס רציני מצד הרשויות או הגופים שאמורים להעניק ליזם או לקבלן את האישורים להמשיך עם הפרויקט. בהקשר הזה של דברים קטנים שיש להם משמעות גדולה, אפשר למשל למצוא את הנושא של תכנון שילוט מתאים לטובת הדיירים, האורחים ושאר משתמשי הדרך.
במילים אחרות, מה שקבלנים או יזמים צריכים לזכור הוא שיש להם אחריות מסוימת על השילוט הזה. אם הקבלנים או היזמים לא רוצים למצוא את עצמם נתבעים על ידי הדיירים או האורחים שלהם, הם צריכים למקם את השילוט הנכון במקומות המתאימים. אז כדי לעשות את זה, מי שמלווה את הקבלן או היזם זה מהנדס תנועה מוסמך.
מה הקשר בין הבניין לבין הרחוב?
עוד דרך טובה להבין את החשיבות של התייעצות עם מהנדס תנועה קשורה לאופן שבו הגישה אל הבניין מושפעת מהרחוב וההפך. כך לדוגמא התפקיד של הקבלן או היזם הוא גם לתכנן הסדרי תנועה מהרחוב אל החנייה. בלי תכנון כזה של התנועה מהרחוב אל החנייה ומהחנייה אל הרחוב, הקבלן או היזם לא יקבלו אישור אכלוס.
כדאי ליזמים או קבלנים לערב את המהנדס בשלבים מוקדמים כדי להראות תכניות בנייה משכנעות לדיירים. בעידן שבו כמעט לכל משק בית יש לפחות כלי רכב אחד, תכניות בנייה כאלה מחייבות התייחסות לנושא הגישה, השילוט והיציאה אל הרחוב. בהמשך, אותו תכנון מוקדם בהתייעצות עם מהנדס התנועה גם מונע עיכוב של הפרויקט והוצאות מיותרות מצד הקבלן או היזם.
מעורבות מהנדס תנועה גם בתכנון עירוני
נושא התנועה רחב יותר מכפי שנהוג לחשוב. בשביל להבין את החשיבות של הנושא הזה גם עבור מי שהם לא יזמים, קבלנים או אנשים שבונים בניינים, צריך לבדוק איך מתייחסים אליו ברמה העירונית. למעשה, בכל גוף מוניציפאלי יש צורך במעורבות של מהנדס תנועה על מנת לקבל החלטות מבוססות בשלל נושאים.
ברחבי העיר, המעורבות של המהנדס חיונית כדי לתכנן גשרים או כבישים. במקביל, זה איש המקצוע שאליו פונים בעירייה כדי לתכנן רמזורים, צמתים, דרך משולבת, מעגלי תנועה, כניסות ויציאות מתחנות דלק וכן הלאה. אז גם במרחב הפרטי וגם בפרויקטים ציבוריים, אפשר להבין את ההשפעה של המהנדס עם ההכשרה המתאימה על התנועה של התושבים והאזרחים.
הרכבת תכנית תנועה בליווי של המהנדס
יזמים וקבלנים צריכים לדעת כל הזמן שיש להם על מי לסמוך. בשביל לסמוך על יועץ חיצוני, הקבלנים או היזמים צריכים לבדוק את מספר שנות הניסיון של היועץ ואת ההסמכה שלו. במקביל, כדאי להם לתת עדיפות לאפשרות לרכז שירותי ייעוץ שונים תחת קורת גג אחת – על מנת שהפרויקט יתקדם מהר ככל האפשר.
השלב הפרקטי של ההתייעצותכולל כמובן את הרכבת תכנית התנועה. כאן היזמים או הקבלנים יכולים להדגיש את הנקודות שחשובות להם, אך את ההחלטות הם מקבלים יחד עם היועץ החיצוני. נוסף על כך, מעורבות של היועץ יכולה לחסוך עבור הקבלנים או היועצים את התשלום עבור נותני שירותים שאינם רלוונטיים לפרויקט שלהם.
שירותים בולטים של מהנדס תנועה
התייעצות עם המהנדס היא כאמור דרך מעולה לפתור את כל הסוגיות שקשורות לתחבורה סביב הבניין. אבל אם כבר מוצאים יועץ כזה ומרגישים שאפשר לסמוך עליו, כדאי לנצל את ההכשרה שלו על מנת לברר לגבי הנושאים הבאים:
- שינוי תכנית בנייה קיימת
- קבלת המלצות על תכנית שמוגשת לוועדות בנייה מחוזיות
- תכנון הסדרי תנועה זמניים במהלך הפרויקט או השיפוץ
- מתן שירותי ייעוץ להכנת תכניות מתאר
- שיפור הנגישות בתנועה עבור בעלי מוגבלויות
מבחינת יזמים או קבלנים, המעורבות של היועץ החיצוני היא דרך מעולה להטיל את האחריות של נושא התנועה על הכתפיים של מי שמתמחה בכך. בזמן הזה, היזמים והקבלנים ממשיכים לנהל את הפרויקט ומרגישים בטוחים יותר.
הייעוץ המקצועי שחיפשת כבר כאן!
המטרה של פתרונות הנדסה ובטיחות היא לרכז עבורך את כלל שירותי הייעוץ החשובים תחת קורת גג אחת. לנו יש מאגר של יועצים בשלל נושאים, על מנת שפרויקט הבנייה שעליו לקחת אחריות יתנהל בצורה מקצועית ונכונה יותר. מהרגע שבו נקבל את הפרטים שלך, נוכל לתאם עבורך פגישת ייעוץ עם איש מקצוע אמיתי ומוסמך.
הניסיון שלנו בענף הבנייה יכול לעבוד עכשיו לטובתך. במקום להמשיך להתלבט לגבי כמה מקומות חנייה אפשר להכניס או איך להתחבר לרחוב, יועץ מטעמנו יעמוד לרשותך. בשביל שזה יקרה, נשמח לקבל פניה מסודרת ולתאם לך מפגש.
שאלות תשובות
מה תפקידו של מהנדס תנועה?
תפקידו של מהנדס תנועה הוא לייעץ לאדריכל וליזם בכל הנוגע לתכנון התנועה בפרויקט, מהנדס התנועה מכין את נספח התנועה ומייעץ לאדריכל בנוגע לתכנון החניות , קומות מרתפי חנייה, דרכי גישה לחנייה וכמובן הנגשת חניות נכים במבנה.
מי צריך מהנדס תנועה?
כל יזם שבונה מבנה ידרש להגיש תוכנית תנועה והתייחסות של מהנדס תנועה לפתרון החניה למבנה , הדרישות משתנות בין ועדה לועדה ולכן יש צורך במישהו שבקיא בתקנים וידע לאשר את נספח התנועה בראשות העירונית ביעילות ובמהירות וכמובן בצורה חסכונית ליזם כמה שיותר. נספח תנועה הפך להיות אחד התנאים הראשונים על מנת להיכנס לועדות התכנון והבנייה ברוב הערים מכיוון שכל שינוי פיזי בשטח יכול ליצור מצוקת חנייה לרחוב שלם ואף לתקוע חלק מרכזי בערים. לכן מהנדס תנועה מנוסה ומקצועי הוא חלק חשוב מאוד בשלבי התכנון המוקדמים של הפרויקט, כל עיכוב בתכנון התנועה יגרור אחריו עיכובים אחרים מכיוון שהתנועה משפיעה על עוד הרבה אלמנטים במבנה.
כמה עולה ייעוץ?
עלות ייעוץ של מהנדס תנועה משתנה על פי סוג הפרויקט המיקום הגאוגרפי שלו המורכבות שלו וניסיונו של מהנדס התנועה. לרוב תמחור הייעוץ ייקבע על פי מספר חניות אותו הוא ידרש לתכנן למבנה על פי התקן באותה ראשות, לקבלת הצעת מחיר משתלמת מצוות המומחים שלנו בפתרונות הנדסה ובטיחות פנו אלינו עוד היום באתר ונשמח לסייע לכם!.
מה כולל תהליך הייעוץ של מהנדס תנועה?
ראשית מהנדס התנועה מקבל את התוכניות האדריכליות ואת דרישות הוועדה ומתחיל לבחון את האפשרויות העומדות בפניו על מנת לשלב את כמות החניות למבנה בצורה מיטבית ויעילה ( למשל להשאיר כמה שיותר שטח ציבורי פתוח וכמה שיותר מקום לרווחת משתמשי המבנה) בשלב הזה מעביר מהנדס התנועה לאדריכל את תוכנית התנועה הראשונית לאישור, אחרי שהוא מתייעץ עם האדריכל ומתקן שינויים במידת הצורך , מעביר מהנדס התנועה את התוכנית הסופית לאדריכל והאדריכל מגיש את נספח התנועה דרך תוכנת הרישוי זמין לעירייה. במידה ומתקבל אישור ניתן להמשיך בתכנון של שאר הייעוצים ולהתקדם לעבר קבלת היתר בניה, במידה ויש תיקונים או דרישות יתקן מהנדס התנועה והנספח יוגש בשנית עד לאישורו בידיי העיריה.
איך לבחור מהנדס תנועה?
המהנדס הוא גורם מכריע בפרויקט ממספר היבטים, ראשית מבחינת תכנון החניות , חייב מהנדס התנועה להיות בקיא בכל התקנים ולדעת לנצל את המקומות שנועדו לחנייה בצורה מקסימלית תוך התחשבות מקסימלית במכלול התקנות והצרכים, אחרת יכול לקחת תקופת זמן מאוד ארוכה לאשר את תוכנית התנועה ברשות וכמובן שהעיכוב הזה יביא לעיכוב משמעותי בפרויקט. שנית , יצירתיות של מומחה בתחום יכולה לחסוך עד מאות אלפי שקלים בביצוע, למשל פתרון של עוד קומת מרתף חנייה יכול להביא לאי כדאיות כלכלית של הפרויקט ולכן חשוב מאוד לבחור מהנדס עם ניסיון עשיר בתכנון תנועה. אצלנו בפתרונות הנדסה ובטיחות צוות המומחים שלנו בעל ניסיון של יותר מ20 שנים בתכנון ובהנדסת תנועה, פנו אלינו לקבלת הצעת מחיר משתלמת ולייעוץ מקצועי ויעיל כלכלית.