אישור לטופס 4 כיבוי אש
בשעה טובה סיימתם את הבנייה של המבנה/ בין אם מדובר על תוספת שטח של בית פרטי, ובין מדובר על מבנה מגורים רב קומות או מרכז משרדים. כל תוכנית שעברה את אישור הכבאות לשלב היתר הבניה דורשת ביקורת גמר בניה על ידי רשות הכבאות.
יש המון חוסר הבנה בנושא, ולכן המאמר שלפניכם ינסה לפשט לכם את הנושא כמה שניתן, איך לגשת אליו על מנת לפתור אותו בצורה המהירה, היעילה והנוחה ביותר.
נתחיל בקטן, אישור לטופס 4 בבתים פרטיים/דירות, אשר נדרשו באישור כיבוי אש במסגרת ההגשה להיתר הבניה. מדובר על פרויקטים בבנייני מגורים אשר לא עומדים בתקנה 18 א' (נוהל כיבוי אש מקוצר) ונדרשו לאשר תוכנית בטיחות אש בכיבוי אש במסגרת היתר הבניה.
לרוב, האלמנטים החשובים שמופיעים בתוכניות בטיחות אש לבית פרטי הם: גלגלון כיבוי אש תקני שהותקן על פי התקן, מטף כיבוי אש תקני שמוצב בדירה/בבית. מנעולי פרפר בדלתות החדרים והכניסה (מנעול פרפר הוא מנעול אשר ניתן תמיד לפתיחה מתוך החדר ולא נדרש מפתח), גלאים עצמאיים בחדרי השינה שמחוברים לרשת החשמל על פי תקן 1220 חלק 5.
אחרי שהתוכניות אושרו בכיבוי אש, מקבלים 2 מסמכים, הראשון, תוכנית הבטיחות מודפסת / חתומה דיגיטלית על ידי רמ"ד הבדיקה של המחוז הרלוונטי מהכבאות. המסמך השני שמקבלים הינו טופס " אין התנגדות להיתר בניה" והוא טופס חשוב ביותר, מיד יפורט איך הוא נראה ומה כל דבר אומר בנוגע לטופס גמר בניה/ טופס אכלוס/ טופס 4.
מצ"ב טופס אין התנגדות לדוגמא, הפרטים מחוקים על מנת לשמור על הפרטיות של הלקוחות:
- מס' תיק הכיבוי אצל כיבוי אש. בכל פניה במייל שתיעשה למוקד הכבאות יש לציין את מספר התיק כיבוי אש, על מנת שיוכלו לסווג את המסמכים / הפנייה לתיק המדובר ולנציגים הרלוונטיים.
- לכבוד : פרטי עורך הבקשה לתיק הספציפי כפי שמופיע בגרמושקה בדף הראשון.
- שם המבקש: פרטי היזם/חברה שיוזמת את הפרויקט ורשומה בדף הראשון של הגרמושקה.
- כתובת המבנה, גוש וחלקה.
- מצוינת ברשות הכבאות מספר הבקשה של ההיתר כפי שמופיעה בהחלטת הוועדה שאיתה מגישים את התוכניות לבדיקה בשלב ההיתר.
- רשימת אישורים נדרשים. אלו אישורים שרשות הכבאות דורשת לקבל טרם עריכת ביקורת גמר בניה, האישורים האלה מרכזים את הדרישות המרכזיות שהם מוודאים שבוצעו לפני הגעתם. את האישורים האלו יש לשלוח למייל של הכבאות על ידי איש קשר בתיק (מדריך להוספת איש קשר לתיק כיבוי אש+קישור) tservice@102.gov.il יחד עם טופס חתימות יועצים ועורך בקשה(א'2) וטופס הזמנה לביקורת גמר בניה של רשות הכבאות.
חלק מהאישורים הינם הצהרות יזם, חלק הינם הצהרות יועצים וחלק אישורי מעבדות כמו איזוטופ/איזוטסט ועוד.
כעת נעבור על האישורים הנפוצים אשר נדרשים לגמר בניה בבתים פרטים/תוספות בניה אשר עברו אישור כיבוי אש במהלך הבקשה להיתר בניה.
- אישור מעבדה מוכרת (איזוטופ/איזוטסט/סיסטם/מכון התקנים) לעמידות חומרי הבניה לשעת שריפה. יש ליצור קשר עם אחת המעבדות ולהזמין אותם לביצוע הביקורת, המעבדות יסבירו אילו חומרים נדרשים להם לביצוע הבדיקה ומה להעביר להם.
- אישור מעבדה מאושרת לתקינות מערכת הגז, יש להשיג את האישור הנ"ל בתיאום עם נציג חברת הגז שהתקינה במבנה את מערכת הגז, במידה ואין מערכת גז יש לשלוח הצהרת יזם שאומרת כי במבנה אין גז ולהוסיף את פרטי המבנה, מס' התיק הכתובת ופרטי קשר של היזם.
פורמטים של אישורים נמצאים בכתובת הזו : https://www.gov.il/he/departments/general/forms_2019
- אישור אדריכל מסכם הכולל חתימות יועצים. דף אשר מרכז את חתימות היועצים בפרויקט, הנספח נמצא בעמודים 3,4 יש להחתים את כל היועצים הרלוונטיים לפרויקט ( למשל אם אין יועץ מעליות כי אין מעלית במסגרת הפרויקט, לא למלא.). הנוסח מצורף בהמשך.
- אישור מעבדה מוכרת או מהנדס חשמל על תקינות התקנת גלאים עצמאיים המחוברים לרשת החשמל, כל חדר שינה נדרש היום בגלאים עצמאיים , אותם יש להתקין על פי תקן 1220 חלק 5. לאחר ההתקנה יש לדרוש הצהרת מתקין ולצרף אותה למסמכים.
ובנוסף יש למלא את נספח ד' לזימון ביקורת ולשלוח יחד עם כל המסמכים שנאספו על ידי מנהל הפרויקט/הקבלן/היזם.
נעשה סדר לגביי כל התהליך בקצרה:
- מוודאים מול הקבלן שתוכניות הבטיחות בוצעו במלואן על פי תוכנית הבטיחות המאושרת.
- מוסיפים את נציג היזם בתור איש קשר בתיק על ידי שליחת מייל לכתובת tservice@102.gov.il בצירוף צילום ת.ז של היזם.
את הטופס ניתן להוריד בכתובת:
https://www.gov.il/he/service/request-to-update-contact-man-in-anti-fires-case
הטופס נראה ככה:
- אוספים את כלל המסמכים שמופיעים בחוו"ד אין ההתנגדות + טופס מלווה ביקורת גמר בניה(ניתן להוריד את הטופס על ידי חיפוש בגוגל תחת הכותרת ”טופס בקשה לביקורת אכלוס כבאות" ממלאים שם את שם הנציג של היזם לתיאום ביקורת גמר בניה במבנה.
- נציג מטעם כיבוי אש יצור קשר ויתאם סיור ביקורת במבנה.
- במידה ולא ימצאו ליקויים, ישלח הנציג אישור אכלוס מטעם כיבוי אש בתוספת אגרת ביקורת למייל.
- ניתן להעביר את האישור לרשות ובכך לסיים עם אישור כיבוי האש לטופס 4.
האם זהו התהליך גם במבני מגורים רבי קומות? או מרכזים מסחריים/משרדים?
בגדול, כן. הוספת איש קשר, והגשת האישורים בבניינים רבי קומות נעשים באותה הצורה.
ההבדל העיקרי במבנים גדולים הוא כמות האישורים אשר נדרשים להעביר לכבאות, מכיוון שמדובר במבנים בעלי מסוכנות אש ומורכבות מבנית גדולים בהרבה יש לעיתים רשימות אישורים שמגיעים ל40 סעיפים של אישורים שונים. רובם אישורי התקנות ומעבדות.
יש לשים לב לאילו אישורים צריך כבר בתחילת תהליך הבנייה ולוודא שהמתקינים השונים והמעבדות יוכלו לספק לכם את כל השירותים בטרם התחלת ההתעסקות עם הטופס 4 כי התהליך עצמו לוקח זמן רב בבניניים מורכבים.
מצורף דוגמא למבנה מגורים רב קומות עם סעיפים רבים, השיטה להשגת האישורים דומה לזו
לזו של הבתים הפרטיים, אם כתוב בעמודה אישורי מעבדות, יש לדבר עם מעבדות מורשות,
אם כתוב אישורי יועצים, מדובר על אדריכל/יועצי הפרויקט.
שאלות ותשובות:
האם אני צריך עוד גורמים כדי להשיג אישור לטופס 4 כיבוי אש?
כמובן, היזם נדרש לחתום הסכם עם מעבדה מוכרת ( איזוטופ,איזוטסט,סיסטם וכ"ו) על מנת שיבצעו את הבדיקות שרשות הכבאות דורשת להתקנת אביזרי בטיחות אש ועוד.
מי יכול להיות איש קשר בתיק כיבוי אש ולעזור לי להשיג את האישורים לטופס 4?
לרוב מי שממונה מטעם היזם לאיש קשר בתיק על מנת להתעסק עם המסמכים של טופס 4 הוא המפקח של הפרויקט או נציג של הקבלן אשר מתעסקים עם הספקים והמעבדות לקראת סוף הבניה.
כמה זמן לוקח לקבל אישור טופס 4 מכיבוי אש?
תלוי בקצב התקדמות הפרויקט, ואיכות ביצוע המבנה והמערכות שקשורות לכיבוי אש. לרוב ניתן להתחיל לאסוף את האישורים בשלב מוקדם ולכן כבר בתחילת תהליך הבניה מומלץ לתת למפקח להיות איש קשר בתיק על מנת להתחיל לקבץ את האישורים ולחסוך זמן בהתנהלות מול כיבוי אש.